פרוש תוצאות בדיקת ראייה לילדים

 

תקין: (EMMETROP)

ברוב המקרים מגלים בבדיקה שאין מרשם או שיש מספר קטן עם או בלי צלינדר, שאינו מחייב מתן משקפיים.

מיופ (-) Myope עודף כוח בעין:

מרשם (-) אינו נפוץ במיוחד בילדים. במצב זה רואים היטב לקרוב אך לא מרחוק. הסיכוי לעין עצלה (אמבליופיה) במקרה זה נמוך יותר מאשר במצבי פזילה. הטיפול הינו עם משקפי (-) בהתאם לגיל, לצורך הראייה ולעוצמת המספר. בדרך כלל המספר לא נעלם ואף סביר שילך ויגדל במשך השנים.

צלינדר/אסטיגמציה (Astigmatism ,Cylinder):

תופעה נפוצה מאוד בה יש שני מספרים שונים בעין אחת. הצלינדר הוא ההבדל בין שני מספרים אלו. כאשר הצלינדר גבוה יש לבדוק את מצב הקרנית וסדירותה. במקרה זה מומלצים משקפיים לשיפור הראייה. כאשר יש צלינדר קטן, ואין מספר נוסף (+) או (-), קיים סיכוי מסוים שלא יהיה צורך במשקפיים.

היפרופ (+) HYPEROP חוסר כוח אופטי בעין:

מרשם (+) נפוץ אצל ילדים. כדי להתגבר על חוסר הכוח בעין, הילד מפעיל את שריר העין שמשנה את עוצמת העדשה הפנימית ובכך מוסיף לעצמו כוח אופטי. תהליך בלתי רצוני זה נקרא אקומודציה. ילדים מסוימים, ולעיתים גם מבוגרים יודעים לבצע אקומודציה באופן רצוני למספר שניות, ובכך לטשטש את הראייה למרחק על פי רצונם. כאשר המספר אינו גבוה נהוג לא לתת משקפים, אולם יש לבדוק כל מקרה לגופו.

היפרופ (+) גבוה הגורם לפזילה Accomodative ESO Phoria/Tropia:

במידה וזקוק למרשם (+) גבוה, הילד יפעיל את שריר עדשת העין בכמות רבה כדי לראות היטב. מצב זה גורם לעיניים לפזול פנימה (זו פעולה אוטומטית הכוללת גם כיווץ אישון), ולכן במרשם (+) בינוני או גבוה נהוג לתת משקפי (+) או משקפי ביפוקל, איתם יפעיל פחות אקומודציה ולכן הפזילה תפחת. את משקפי ה (+) מרכיבים לתקופה של מספר חודשים (ולעיתים שנים) ובהתאם להוראות רופא העיניים. שימוש לפי ההוראות עשוי להביא לכך שהצורך במשקפיים יפחת ולעיתים יעלם או שמרשם ה (+) ישתנה.

פזילה סמויה (פוריה Phoria)

פזילה אשר שרירי העין מתגברים עליה, ולכן במצב רגיל לא תראה פזילה כלשהי. בזמן עייפות, כיווני מבט מסוימים או מצבי ראייה שונים, הפזילה עשויה להתגלות. במידת הצורך יש לטפל על ידי תרגילי עיניים שונים (לעיתים על ידי טיפול של אורטופטיסט)

פזילה (Tropia) הדורשת ניתוח:

לעיתים הפזילה אינה ניתנת לתיקון באמצעות משקפיים, תרגילים וכדומה, אלא רק על ידי ניתוח.


מה בעיות הראייה ומחלות עיניים הנפוצות בילדים?

בדיקת הראייה עלולה לגלות ליקויים או מחלות עיניים הדורשים המשך בירור וטיפול, כגון:

מצמוץ יתר:

עשוי להצביע על יובש בעיניים, צורך במרשם למשקפיים, דלקת עיניים, גוף זר בעין, פזילות או טיקים למיניהם.

דמעת יתר:

עשויה להצביע על דלקת, אלרגיה או על מחלה אחרת כגון גלאוקומה. אצל תינוקות רבים דמעות רבות הזולגות על הלחי עשויות לרמז על סתימה בצינור המוביל דמעות מהעיניים לאף.(Naso Lacrimal Duct)הטיפול במקרה זה עשוי לכלול מתן טיפות למניעת זיהום, עיסוי המקום לפתיחת החסימה, הזרמה של נוזל סטרילי דרך פתח הצינור הנמצא בעפעף תחתון ,(זאת באמצעות מזרק עם מחט לא דוקרנית) ואף ניתוח.

קטרקט (ירוד, Cataract):

מצב בו יש הצטברות מים בעדשת העין, המפריעה למעבר האור ומטשטשת את התמונה הניראית. קטרקט עלול להגרם טרם הלידה או אחריה עקב חבלה, פגיעות שונות, רעלים ועוד. הטיפול הינו ניתוחי וכולל הוצאת רוב העדשה התוך עינית והחלפתה בחדשה. לא ניתן לבצע ניתוח קטרקט בלייזר, אלא רק במקרה של קטרקט חוזר, כאשר גדלה שוב מעין רקמה סיבית תקופה מסוית לאחר ניתוח הקטרקט הראשון. בתינוקות לא ניתן להשתיל עדשה חדשה עקב גודל העין והשינויים החלים בה, ולכן השתלת העדשה עשויה להתבצע בגיל מבוגר יותר. בינתיים יתכן שיהיה עליהם להרכיב משקפי (+) גבוה או עדשת מגע בעין המנותחת.

צניחת עפעף (PTOSIS):

מצב בו העפעף העליון מכסה את הקרנית ומונע מעבר קרני האור אל העין. במקרה כזה יש לבצע ניתוח לתיקון המצב. בצניחת עפעף שאינה מפריעה למעבר האור, הניתוח אינו קריטי ומהווה ענין קוסמטי בלבד.

עיוורון צבעים (Color Blindness):

קיים בסוגים ובדרגות שונות, בהתאם לפגיעה בקולטני הצבע (רצפטורים) אשר ברשתית. לפי הספרות, עיוורון צבעים מולד (ירוק/אדום) מופיע בכ 10% מהבנים. נשים עשויות להיות נשאיות של הגן, אולם רק במקרים נדירים מאוד יהיו בעלות עיוורון צבעים. למצב זה אין טיפול, אך יש להיות מודעים לבעייה. מצב של חוסר ראיית צבעים מוחלטת (שחור/לבן) הינו נדיר.

דלקת אביבית (VERNAL CONJECTIVITIS):

דלקת המאופיינת ברגישות לאור, דמעת, גרד עין מרובה ואינוחות כללית בעיניים. נפוצה גם אצל ילדים הנמצאים זמן רב בטבע. הטיפול הינו בסימפטומים ומיועד להקלה, ללא תרופה יעילה.

הדלקת הינה עונתית , ומופיעה בתקופות מעבר. בד”כ נעלמת לאחר מספר שנים


<div >מה לגבי ניתוח פזילה?

פזילה מאופיינת במצב בו עין אחת מתמקדת במטרה והשניה לא, אלא פוזלת בצורה עקבית לאחד הצדדים במשך רוב הזמן וברוב כיווני המבט, רמת הפזילה נמדדת ביחידות של פריזמות. במקרים בהם הפזילה גדולה, בדרך כלל מעל 40 פריזמות, הרופא עשוי לשקול ניתוח לתיקון הפזילה, כאשר כל מקרה יבדק לגופו ובהתאם לשיקולים רפואיים נוספים. הניתוח בילדים נעשה בהרדמה כללית (במבוגרים יתכן גם בהרדמה מקומית). במהלך הניתוח מנתקים שריר אחד או שניים מתוך 6 שרירי העין, ומשנים את פעילותו (מחזקים או מחלישים) על ידי קיצורו או חיבורו חזרה במקום אחר. ניתוח הפזילה אינו משפיע על המרשם למשקפיים, אולם יתכן שלאחריו ישתנה הצורך במשקפי (+) המיועדים לתיקון פזילה. ההצלחה בניתוח גדולה, אך לעיתים התיקון אינו מספק. סיבוכים אפשריים הינם זיהום, ראיה כפולה לתקופה קצרה ועוד. מקרים של פגיעה בעיניים אינם נפוצים. לאחר הניתוח העיניים עשויות להיות אדומות. אין שימוש בתחבושות עיניים לאחר הניתוח, וההחזרה לפעילות רגילה תוך מספר ימים. הרופא יתן מרשם לטיפות עיניים למניעת זיהום.יש להמנע משחייה בים וההרכבה למשך חודש לפחות. פעילויות כמו צפיה בטלויזיה וקריאה, מותרות!


<div >מאיזה גיל ניתן להתחיל להרכיב עדשות מגע?

טכנית, ניתן להתאים עדשות מגע אפילו לתינוקות בני יומם. כאשר ילד מבקש להרכיב עדשות מגע, יש לחפש את הגורם לכך. יתכן שהמשקפיים אינם נוחים, מפריעים לו מבחינה חברתית, מתעקמים באופן תדיר וכדומה. יש לנסות לטפל קודם בגורמים אלו. עדשת מגע הינה גוף זר בעין העלול לגרום לבעיות שונות, אולם בהתאמה נכונה וטיפול לפי הנדרש, קטן הסיכוי לבעיות עיניים. הטיפול והשימוש בעדשות דורש אחריות מצד הילד, ואינו מתאים למי שההורים צופים מראש שלא יטפל, יסיר או ישתמש לפי הנדרש. מסיבה זו נהוג כיום להמנע מעדשותמגע לפני גיל 12-13. במידה והוחלט להתאים עדשות לילד, נהוג להעדיף עדשות רכות יומיות שאינן דורשות טיפול או תחזוקה, ואחוז הבעיות איתן הינו מינימלי, או עדשות קשות נושמות בהתאם למקרה.

במקרים רפואיים או מיוחדים כמו הבדל גדול מאוד במרשם בין שתי העיניים, קרנית מעוותת או לא סדירה, מרשם גבוה מאוד אחרי ניתוחי קטרקט מסוימים, קושי בהרכבת משקפיים עקב מבנה פנים בעייתי ועוד, עדשת מגע יכולה להיות הפתרון היחיד או הטוב ביותר לילד, ולכן ניתן להתאים אותן בכל גיל!


<div >איבוד ראייה או כפילות פתאומית

לעיתים הראייה עלולה להעלם באופן פתאומי ללא כל מחלה או בעייה רפואית.יש לפנות בדחיפות לרופא עיניים!מצב מפחיד זה עלול להגרם גם עקב לחץ, היסטריה וכדומה, ומאפיין בעיקר בנות בגיל ההתבגרות או אנשים אחרי טראומה נפשית. אם מגלים בבדיקה שאין סיבה רפואית, אלא רק עקב לחץ וכדומה, הראייה עשויה לחזור אחרי זמן מה. איבוד ראיה פתאומי בעין אחת עשוי להצביע על חסימת עורק רשתית ראשי. דבר זה דורש טיפול מיידי להצלת הראייה. במצב בו מופיעה כפילות ראייה פתאומית, מהיום להיום, וכל עצם נראה פעמיים, יש לגשת בדחיפות לבדיקת רופא. כל תופעה פתאומית דורשת בירור מיידי!

Tags

No Comments